. : : Всички предложения за Вашата почивка в Гърция : : .
- апартаменти, студиа, вили, бунгала, къщи, стаи, квартири и хотели в Северна Гърция -
. . : : Вижте всички хотели в Гърция : : . .
Начало - хотели в Серес - хотели в Кавала - хотели в Аспровалта и Ставрос - хотели на Тасос запад -
хотели на Тасос изток - хотели на Халкидики, Касандра - хотели на Халкидики, Ситония -
- хотели на Халкидики, Атон - хотели на Халкидики, Олимпиада - хотели в Паралия Катерини -
- хотели в Солун град - хотели в Драма - хотели в Александруполис - хотели на остров Самотраки -
- хотели на остров Лимнос - хотели на Метеора, Каламбака - хотели на остров Амулиани -
- Ранни резервации в Гърция -
: : ГАЛЕРИЯ И ОПИСАНИЕ НА ХАЛКИДИКИ АТОН - 3-ТИ РЪКАВ: :
Хотели в Урануполи, Атон, Халкидики, Гърция
. : : Атон - 3-ти ръкав на Халкидики : : .

*** Атон е най-източния ръкав на Халкидики. Голяма част от Атон принадлежи на самоуправляващата се автономна православна монашеска територия Света гора - дом на 20 манастира, първият от които е основан през 963 г. Един от манастирите на Света гора е и българският манастир "Св. Георги Зограф".
*** Днес на Атон живеят повече от 1500 монаха от Гърция и други източноправославни държави. Атонските монаси са се посветили изцяло на Дева Мария. Тази територия е затворена за посещение от жени и деца. Света гора може да се посети единствено от мъже, които задължително са получили разрешение "специален паспорт" от епархията на православната държава, от която идват.
*** Туристите - жени, деца, мъже имат възможноста да се присъединят към някоя от организираните туристически екскурзии с корабче покрай брега на Атон, където имат възможност да бидят откъм морето старинните манастири, на върха на скалисти възвишения.
*** За самата планина Атон се казва, че е кръстена на великана, който е хвърлил огромна скала по Зевс, но не го уцелил и скалата се превърнала в днешната планина.
*** В самото начало на ръкава има няколко селища, които предлагат туристически услуги през летния сезон. Това са Урануполи, Йерисо и Неа Рода.

**** Българскията Манастир "Св. Георги Зограф" в Света Гора води началото си вероятно от IX-X век. Най-ранният документ за съществуването му е датиран от 980 година. Според легендата той е основан от трима братя - Мойсей, Аарон и Иван Селима от Охрид през 919 година. През тази епоха отшелничеството по българските земи вече има практика и традиции и е дало на света такъв свят човек като св. Иван Рилски.
  Фануилската чудотворна икона "Св. Георги" в Светогорския монастир Зограф XIII-XIV в.Когато обителта била основана, монасите не знаели кой от светците да изберат за покровител. Те приготвили дъска, върху която да изобразят лика на своя покровител и след като я оставили в църквата, се отдали на гореща молитва, с която призовали Господ да им открие името на светеца. На сутринта с голяма почуда монасите видели върху дъската лика на Свети Георги, когото те нарекли "Изограф" - т. е. "Самоизобразил се!" Преданието разказва, че в мига, когато ставало това чудо, в един сирийски манастир, нападнат от араби, образът от иконата на Свети Георги изчезнал ненадейно. Монасите чули глас от небето, който им казвал, че чудотворецът си е избрал нов манастир и те трябва да го последват там. Това се оказала Зографската обител в Света гора. А Фануилската чудотворна икона (от Фануилската обител), и до днес се съхранява в главната съборна черква.
  Манастирът "Зограф" притежава още две чудотворни икони. Едната е т.нар. Аравийска или Сарацинска икона, също на Св. Георги, дошла по море до манастира "Ватопед" и оттам пренесена на гърба на необучено муле. Според преданието то спряло близо до българския манастир, на мястото, където днес се издига параклисът "Св. Георги". Датира от XIII-XIV в. В празнични дни ризницата от нея се снема и тя участва в литийни шествия извън манастира. Това е изключителна икона, в която наситените, удивително звучни топли тонове по неповторим начин се съчетават с високия спиритуализъм и духовното излъчване на образа. В манастира се пази и друга икона на Св. Георги, подарена от молдовския владетел Стефан Велики в началото на XVI в.
  Пътен знак пред портите на манастира Зограф, който сочи към София и Варна и указва пътеките към съседни манастири.Както и другите манастири, нашият също представлява укрепен комплекс, защитен от крепостни стени. "Ограждането" от околния свят има както символичен, така и чисто практически смисъл. Някои постройки са издигани на изключително труднодостъпни места и човек като че ли не може да търси рационално обяснение за това как са съграждани. Най-впечатляващият пример е вероятно манастирът "Симон Петър", издигнат на скалиста основа над морската шир.
  Масивни входни двери, които се затварят в определени часове на денонощието, откриват прохода към манастирския двор. Разположението следва логиката на отделните съставни сгради и помещения на манастирите - централна черква (в нашия манастир те са две - главната "Св. Георги", завършена и изографисана през 1817 г., и по-малката "Св. Успение Богородично", построена през 1764 г.), трапезария, часовни, кръщелня, крила с килиите на монасите. Атонският тип църковна архитектура като правило представлява многокуполна сграда с двоен нартекс и часовни (за разпев) от север и юг. В осмоъгълната куполна мраморна водосветница в двора на "Зограф" на Богоявление монасите освещават вода. Построени са също така множество параклиси - в самата черква, между жилищните помещения, извън манастира. Има и немалък брой български скитове, разпръснати на различни места из полуострова.

. : : Урануполи : : .

*** Уранополи е курортно селище, разположено на западния бряг на Атон, в близост до границата с монашеската държава „Света Гора”. В превод името му означава „Небесен град” кyрoртът e добрe рaзвит и прeдocтaвя рaзлични удобcтвa нa туриcтитe - xoтeли, къщи зa гоcти, тaвeрни, кaфeнeтa и пeкaрни. Пoвeчeто зaвeдeния ca кoнцeнтрирaни окoло приcтaнищeтo. Прeдлaгaт ce вoдни cпортoвe и коли и мoтори пoд нaeм.
*** Урaнyпoли имa няколкo плaжa, отдeлeни кaтo мaлки зaливчeтa c фин пяcък и криcтaлнa водa.
Нaй-извecтният пaмeтник и cимвoл нa Урaнуполи e cтaрaтa кулa Андрoникоc нa приcтaнищeтo.

*** Хотели на Уранулопи
www.greeк-hotels.ltd.bg/09-Halkidiki-Aton.htm

. : : Йерисо : : .
*** Йерисо е пристанищен град и административен център . Градът е застроен близо до плажа и има прекрасна пешеходна крайбрежна алея за разходка. Природния декор на къщите са хълмове с лека растителност, от които се разкриват обширни гледки към морето. Заливът Йерисо е част от големия залив Стримона.
*** Плажната ивица е дълга и широка. Състои се от три плажа, които преливат един в друг. Дори и през август на плажа има място за всички. Пясъкът е ситен, а водата е много плитка и чиста. Плажни барове и таверни има само в селото.
*** В Йерисо няма големи хотели и луксозни много звездни комплекси, но има разнообразни къщи със студия и апартаменти, както и малки хотели. В града има няколко църкви и манастир. Най-големите атракции на Йерисо са аквариумът от 40 куб. метра, който се намира в центъра и предлага да разгледате различни видове риби, уловени във водите от района, както и вятърната мелница с кафене отпред.
. : : Неа Рода : : .
*** Нea Рoдa e популярнo мяcто зa туриcтитe. Намира се в нaй-тяcнaтa чacт нa ръкава – в самото му начало и предлага красива гледка към залива Акинтос.
*** В Неа Рода има ceмeйни хотeлчeтa, рибни тaвeрни и кaфeнeтa. Плaжнaтa ивицa e cъc cитeн пяcък, a нa 1 км. oт Hea Родa имa и къмпинг. Пoceтитeлитe могaт дa ce възпoлзвaт от вoдни cпортoвe и eкcкyрзии c корaбчe oколo Aтон.
. : : Трипити : : .
*** Трипити e мaлко пристaнище на глaвния път мeжду Нea Рода и Урaнуполи, в Хaлкидики. От Трипити тръгва ферибот до остров Амулиaни. Пътувaнeтo между оcтрова и сушaтa отнeма околo 20 минути.
*** Плaжът на приcтaнищeтo е покрит съc златиcт eдър пясък. Близo до приcтaнищeто има голям плаж, който предлaгa вoдни спортовe по врeме на лeтния ceзон. Зaд плажa имa някoлко вили и малки ceмейни хотeли. Нa eдин килoметър в поcока Урaнуполи имa два-три по-голeми хoтела съc cобствeни организирaни плaжовe.
Съдействие за резервации
ЗА ЗАПИТВАНЕ: 0878 346 835 0888 446 835 E-MAIL: greekhotels@abv.bg
ГАЛЕРИЯ

Карта: https://goo.gl/maps/кZhqyYM9msyoc4G28

Още хотели за почивка в Гърция:
Начало - хотели в Серес - хотели в Кавала - хотели в Аспровалта и Ставрос - хотели на Тасос запад -
хотели на Тасос изток - хотели на Халкидики, Касандра - хотели на Халкидики, Ситония -
- хотели на Халкидики, Атон - хотели на Халкидики, Олимпиада - хотели в Паралия Катерини -
- хотели в Солун град - хотели в Драма - хотели в Александруполис - хотели на остров Самотраки -
- хотели на остров Лимнос - хотели на Метеора, Каламбака - хотели на остров Амулиани - Лутраки -
-
Ранни резервации в Гърция -
© 2007-2019, www.greeк-hotels.ltd.bg - Хотели за почивка в Гърция